Slaapproblemen zijn vaak op te lossen met wat eenvoudige aanpassingen in je alledaagse routine. Lees bij moeilijk in slaap komen over hoe jij het moeilijk in slaap komen verhelpt door middel van wat kleine, dagelijkse aanpassingen. Wanneer je al deze tips vervolgens hebt geprobeerd en niets van dit alles blijkt te werken, is het tijd voor de psychologische aanpak. Het kan zijn dat je juist moeilijk in slaap komt, omdat je dit van jezelf weet. Elke nacht kruipt het angstige gevoel van niet slapen weer bij je boven. Wat als … ik niet kan slapen? Wat als … ik me morgen weer verschrikkelijk voel? Juist deze gevoelens maken dat je nog meer wakker ligt ’s nachts.
Wat kun je doen tegen slaapproblemen?
Als de slaapproblemen inderdaad te maken hebben met piekeren over slaap, moet je eigenlijk zorgen die gedachten uit te zetten. En tsja.. dit is moeilijk maar zal op de langere termijn werken. Ten eerste kun je aan leuke dingen denken voordat je gaat slapen. Denk niet aan de stress op je werk of die moeilijke toets, maar denk aan een hobby. Misschien houd je wel van sporten of muziek maken. Bedenk dan dat je op het voetbalveld staat of in een theater zit. Als je vervolgens de volgende dag weer gaat slapen kun je hier weer over proberen na te denken, zodat je je even verhaal creëert in je hoofd. Daarnaast helpt te leren ontspannen bij het oplossen van je slaapprobleem. Dit moet je alleen echt doen om te ontspannen en niet om in slaap te komen. Dan probeer je de slaap weer zelf ‘aan te zetten’.
Slaapproblemen volwassenen en kind
Naast het bedenken van leuke dingen, is het ook handig om als volwassene eerst eens een ander ritme te creëren en juist minder te slapen. Minder slapen? Ja, volgens psycholoog Robert Haringsma is het slim om je slaapschuld op te bouwen. Zo kun je proberen om de komende periode twee uur korter in bed te liggen. Overdag doe je gewoon wat je moet doen. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat je een stuk vermoeider gaat zijn, maar dit is juist de bedoeling. . Wanneer je vervolgens merkt dat je 80% van de uren die je in je bed bevindt, ook daadwerkelijk slaapt, kun je de slaaptijd met een halfuur verlengen. Zo zul je zien dat je langzaam bouwt aan een betere nachtrust.
Slaapproblemen oplossen zonder medicatie
Het fijne aan deze tips bij het oplossen van jouw slaapprobleem is dat er helemaal geen medicatie voor nodig is. Wanneer deze tips toch niet helpen, kan het zijn dat medicatie nodig is. Toch is het aan te raden deze medicatie af en toe te gebruiken en alleen op recept. Bespreek altijd vooraf met de huisarts welk medicijn tegen slapeloosheid voor jou van toepassing is. Een slaapmedicijn kan namelijk verslavend werken. Medicijnen die vaak worden voorgeschreven in het geval van moeite met in slaap komen, zijn: benzodiazepinen, valeriaan, melatonine, levomepromazine, chloralhydraait, amitriptyline en trazodon. Een aantal van deze medicijnen hebben een kalmerende werking en voor andere medicijnen geldt dat het alleen wordt gebruikt bij ernstig zieke mensen. Maar kijk altijd eerst zelf naar de oorzaak voordat je op zoek gaat naar een geschikt medicijn.
Meer over oplossen slaapproblemen
Slaapproblemen kun je oplossen op nog veel meer manieren, zoals in combinatie met sportvoeding. Er zijn verschillende sites die jou hierbij kunnen helpen.