Behalve bij volwassenen, kunnen slaapproblemen ook veel voorkomen bij kinderen. Kinderen verwerken natuurlijk ’s nachts pas alles wat op hen af is gekomen. Gaat het niet zo lekker thuis? Of heeft het kind iets spannends meegemaakt? Dan kan dat invloed hebben op het slaappatroon van het kind. Vaak heeft het kind de ouders nodig, iemand die vertrouwd is, zodat het kind op een rustige manier in slaap kan vallen. Lees hier een aantal veel voorkomende slaapproblemen bij kinderen.
Slaapproblemen kind per leeftijd
Bij jonge kinderen hoort leren slapen bij het opvoedingspatroon. Vooral kinderen tot 2 jaar moeten echt leren slapen. Sommige kinderen slapen veel overdag en kunnen daardoor ’s avonds niet meer in slaap komen. Andere kinderen vinden het bijvoorbeeld eng om alleen in een kamer te liggen en voelen zich veiliger wanneer ze bij een ouder liggen of een ouder bij hen is. Deze problemen zijn normaal voor kinderen, maar sommige kinderen gaan daar te lang in door. Behalve bij jonge kinderen kunnen slaapproblemen ook voorkomen bij oudere kinderen. Kinderen tussen de tien en veertien jaar kampen vaak met moeite om in slaap te vallen en vermoeidheid overdag. Dit kan komen omdat ze bijvoorbeeld veel tijd doorbrengen achter een computerscherm waardoor de hersenen veel informatie ’s avonds moeten verwerken.
Slaapproblemen hoogsensitief kind
Andere slaapproblemen kunnen bijvoorbeeld voorkomen bij een hoogsensitief kind. Deze kinderen zijn gevoeliger dan andere kinderen voor spannende situaties en hebben daardoor meer moeite met in slaap komen. Wat kan helpen is goed letten op de voeding die het kind binnenkrijgt. Bepaalde voeding kan een kind drukker maken, terwijl andere voeding kalmerend werkt. Dit kan ook invloed hebben op het slaappatroon. Tot slot is het belangrijk dat je je kind helpt te ontspannen overdag door bijvoorbeeld veel te bewegen en signalen van overprikkeling te herkennen. Door als ouder deze signalen snel door te hebben kun je hier ook snel naar handelen en samen met je kind op weg naar een goede nachtrust.