Moeilijk in slaap komen is één van de meest vervelende dingen. Ieder mens heeft veel slaap nodig en wanneer dit dan niet lukt, kan dit frustrerend zijn. De oorzaken voor het slechte slapen kunnen verschillend zijn per persoon. De één kan moeilijk in slaap komen door emotionele oorzaken, waarbij het bij de ander juist een lichamelijke oorzaak treft. Misschien lig je wel urenlang te piekeren waarna je vervolgens niet meer aan je nachtrust toekomt? Of wellicht ben je lang naar een scherm aan het turen wanneer je eigenlijk hoort te slapen? Een aantal tips om dit moeilijke slapen tegen te gaan, vindt je hier.
Tips die moeilijk in slaap komen tegengaan
Moeilijk slapen tegengaan is lastig en voor iedere persoon verschillend. Het kan zijn dat het moeilijke in slaap komen ten eerste te maken heeft met je slaapgewoontes. Veel mensen zijn bijvoorbeeld nog veel bezig met tv-schermen na 22:00 uur. Dit kan een negatief effect hebben op je slaapritme. Het is daarom slim om je smartphone niet in de buurt te hebben wanneer je van plan bent naar bed te gaan. Gebruik je bed dus enkel en alleen maar om te slapen. Daarnaast helpt het om te verminderen met het drinken van koffie, alcohol en andere cafeïne dranken. Tot slot helpt het doen van een sportieve activiteit in de morgen bij je nachtrust. Het klinkt natuurlijk makkelijk en misschien weet je het allang, maar deze tips helpen echt bij het verbeteren van je slaapritme. Wanneer je deze tips vervolgens toepast en het helpt niet, is dit een teken dat het moeilijke in slaap komen een psychologische oorzaak heeft. Dan moet het op een andere manier opgelost worden. Vaak helpt het door je gevoelens en gedachten dan op te schrijven. Meer over hoe je dit psychologische slaapprobleem op kunt lossen lees je hier.
Tips slapeloosheid bij kinderen
Behalve bij volwassenen, kunnen kinderen ook kampen met slaapproblemen. Veel kinderen plassen in hun bed, hebben nachtmerries of willen niet in hun eigen bed slapen. Het belangrijkste voor jou als ouder wanneer dit gebeurt is, dat je het kind geruststelt en aangeeft dat het niet erg is dat ze in hun bed plassen of een nachtmerrie hebben. Je kunt tientallen dingen doen om de slaap te stimuleren voor je kind. De slaapoefentherapeut heeft er bijvoorbeeld een aantal voor zowel ouder als kind op een rijtje gezet. Jij kunt als ouder bijvoorbeeld samen met het kind slaapoefeningen doen die de slaap bevorderen, daarnaast kun je structuur aanbrengen in de dag en in de nacht. Bedenk een tijd waarop je kind moet gaan slapen en laat het kind ook structureel op dezelfde tijd opstaan. Daarnaast kun je samen met het kind beloningen bedenken als het bedplassen goed gaat en als het kind op de juiste tijd is gaan slapen.
Tips slapeloosheid bij baby’s
Bij baby’s is het allereerst natuurlijk heel normaal dat ze ’s nachts wakker worden en ook overdag slecht slapen. Baby’s moeten immers wennen aan een slaapritme en hebben natuurlijk voeding nodig. Maar wanneer is het echt te vaak voorgekomen dat jouw kleintje ’s nachts niet doorslaapt en is er meer aan de hand? Wanneer het gaat om pasgeboren baby’s moet je kunnen rekenen op 3 uur slaap zonder voeding, bij 4 à 5 maanden is dit 5 tot 6 uur per nacht en een kindje van 6 maanden oud moet 8 uur kunnen doorslapen. Wat kun je doen als jouw kindje minder slaapt dan deze aangegeven uren? Het kan zijn dat jouw baby het lastig vindt om onderscheid te maken tussen dag en nacht. Help hem of haar hierbij door gordijnen open te doen, een rondje te wandelen en ’s avonds weer de gordijnen dicht te doen. Zo wordt de kamer ’s avonds donker en krijgt het kindje meer gevoel bij dag en nacht. Wanneer het probleem nachtvoeding is, is het handig om dit te bespreken met de huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen je waarschijnlijk goed vertellen of jouw baby op gewicht is of dat het vele voeden ’s nachts bijvoorbeeld een teken van geborgenheid is geworden.
Moeite met in slaap vallen
Moeite met in slaap vallen, heb je alle tips uitgeprobeerd en zit er nog geen verbetering in? Ga dan even langs de huisarts en laat je adviseren over wat je het beste kunt doen.